Translate this page to another language

Google translate is a website service that provides you with a translation of the website, to the language you choose from the list. Since it is computer generated, the translation may not always be completely correct. Please note that the Government of Åland is not responsible for any inaccuracies.

Rösta via internet – om du är bosatt utanför Åland

I höstens val kommer det för första gången i ett åländskt val att vara möjligt att rösta via internet. Du kan rösta via nätet om du har rösträtt i lagtingsvalet och är bosatt utanför Åland.

Här kan du läsa mera om hur det kommer att gå till att rösta via internet. Mera information läggs ut när röstningstiden närmar sig.

Får jag i-rösta?

Om du har rösträtt enbart i lagtingsvalet får du rösta via internet. Det betyder att du ska ha åldern inne, ha åländsk hembygdsrätt och vara bosatt utanför Åland den 1 september 2019.

På ditt röstkort står det i vilket eller vilka val du har rösträtt. Röstkortet skickas ut i mitten av september.

När kan jag i-rösta?

Röstningen via internet inleds onsdagen den 9 oktober kl. 9, och avslutas måndagen den 14 oktober kl. 19. Tiderna är lokal tid på Åland.

Tiden kan förlängas om det har varit längre avbrott i röstningsservicen.

Vad behöver jag för att i-rösta?

Det är bra om du har en uppdaterad adress i det finländska Befolkningsregistret så att du säkert nås av information, t.ex. röstkortet. Här nedanför kan du se hur du kan uppdatera din adress själv. Du behöver inte själva röstkortet för att i-rösta.

Du måste kunna identifiera dig digitalt. För det krävs att du har nätbankskoder från en åländsk eller finländsk bank, ett id-kort med chip och tillhörande koder eller ett mobil-id från en finländsk mobiloperatör.

När du ska rösta behöver du ha åtkomst till internet. Det kan vara på en dator, en surfplatta eller en mobiltelefon. Du behöver inte ladda ner något särskilt program för att kunna rösta, men din webbläsare får inte vara för gammal.

Om du vill verifiera (kontrollera) din röst efteråt behöver du ha en mobiltelefon eller en surfplatta med kamera. Du måste också ladda ner en särskild app. Av säkerhetsskäl kan du inte verifiera med samma enhet som du har röstat med.

Är min valhemlighet tryggad vid i-röstning?

Det system som används i lagtingsvalet är konstruerat för att valhemligheten ska vara säkrad. Det används på flera andra håll i världen och har testats utförligt i olika sammanhang.

Systemet är levererat av ett världsledande företag inom området för digitala funktioner vid val, Scytl S.A. i Barcelona, Spanien.

När du ska rösta via internet ska du identifiera dig så att din rösträtt kan kontrolleras. Det görs via Finlands allmänna tjänst för e-identifiering. Den används också t.ex. om du deklarerar via internet. Systemet skyddar dina personuppgifter.

Hur röstar jag?

När röstningen via internet pågår finns det en länk till röstningsportalen här på val.ax. Länken kommer också att delas på andra ställen.

När du klickar på länken kommer du till en startsida. Där finns tydliga instruktioner för hur du ska genomföra din röstning. Kom ihåg att du måste kunna identifiera dig elektroniskt för att kunna rösta via internet.

Kan jag rösta igen?

Under den tid röstningen via internet pågår kan du rösta så många gånger du vill. Du kan alltså avge en ny röst om du av någon anledning vill ändra dig. Det är alltid den röst som kom sist som är den som kommer att räknas.

Om du har möjlighet till det kan du också rösta med en vanlig pappersvalsedel, per brev eller på ett förtidsröstningsställe. I så fall kommer den rösten att räknas och din internetröst blir struken.

Kan jag kontrollera min röst?

Du kan verifiera eller kontrollera att din röst har registrerats på det sätt som du avsåg. När du har bekräftat din röst får du ett kvitto med en del koder och en QR-kod. Kvittot kan du skriva ut eller spara i din dator. Du kan också verifiera din röst direkt från skärmen.

För verifieringen behöver du en mobiltelefon eller läsplatta med kamera och en särskild app. Appen laddar du ner från Google Play om du har en Android-telefon, eller från Apple Store om du har en iPhone. Appen avläser QR-koden och översätter den till klartext.

Observera att du måste göra verifieringen från en annan enhet än den du använde vid röstningen. Du måste verifiera rösten inom en timme och du kan bara göra det två gånger.

Instruktioner för hur du laddar ner och använder verifieringsappen kommer att läggas till här när appen är tillgänglig.

Om du inte kan eller hinner verifiera inom den bestämda tiden kan du avge en ny röst och verifiera den i stället. Din nya röst ersätter den röst du gav förut. Om din röst inte har registrerats som du avsåg kan du också avlägga en ny röst.

Efter valet kommer alla kontrollkoder från verifieringen att publiceras på webbplatsen val.ax. Om du har sparat ditt kvitto kan du kontrollera att din röst är med bland de röster som fanns i den elektroniska valurnan. Däremot kan du inte längre använda verifieringsappen för att avläsa din röst i klartext.

Så här kan du uppdatera din adress via internet

Man kan uppdatera adresser i Befolkningsdatasystemet på finska postens webbplats posti.fi om man har nätbankskoder eller ett chipförsett ID-kort. Tjänsten är helt på svenska.

E-tjänst för att uppdatera din adress i Befolkningsdatasystemet

Publicerad 21.2.2019
Uppdaterad 13.6.2019