Om webbplatsen

Den här webbplatsen innehåller allmän information om det åländska lagtingsvalet och kommunalvalet. Webbplatsen är utformad i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/2102 om tillgänglighet avseende offentliga myndigheters webbplatser och mobila applikationer. Det tillgänglighetsutlåtande som avses i direktivets artikel 7 finns som bilaga.

Om du som besökare på webbplatsen hittar innehåll som inte är tillgängligt för dig kan du använda kommentarsfunktionen "Lämna synpunkter på sidan" här nedanför för att göra de webbansvariga på landskapsregeringen uppmärksamma på det. Berätta vad för material som inte är tillgängligt för dig. Du kan också begära att få materialet som inte är tillgängligt i ett format som är tillgängligt för dig. Berätta i så fall hur landskapsregeringen kan kontakta dig, t.ex. med e-post eller per telefon. Landskapsregeringen behandlar dina personuppgifter i enlighet med sin policy för utlämnande av personuppgifter, som finns att läsa på webbplatsen regeringen.ax

Policy för utlämnande av personuppgifter på regeringen.ax

Policy för användning av kakor på val.ax

Vi använder kakor för att ge dig som besökare en så bra användarupplevelse som möjligt. Kakor används för att se vilka val du som besökare gjort tidigare och för att ge oss möjlighet att göra val.ax mera användarvänlig. Vi använder även kakor för att mäta trafiken på webbplatsen och för statistik. 

Kakor

En kaka är en liten mängd data som oftast har en unik stämpel på sig. Denna data skickas från en webbplats till din webbläsare och sparas där, på din hårddisk, så att webbplatsen kan känna igen din dator.

Alla webbplatser kan skicka kakor till din webbläsare om dina inställningar i webbläsaren tillåter det. För att denna information inte ska missbrukas kan webbplatser bara läsa information från kakor sparade av dem själva och inte några kakor sparade av andra webbplatser.

Det finns två typer av kakor, nödvändiga och funktionella.

Nödvändiga kakor sparas tillfälligt på din dator och behövs för att webbplatsen ska fungera. De försvinner när du stänger webbläsaren. Du kan inte ta dem ur bruk.

Funktionella kakor används för en del av webbplatsens hjälpfunktioner och för att ta reda på hur webbplatsen används. De lagras av oss och av de företag som skapat funktionerna. Om du inte tillåter funktionella kakor kan en del av funktionerna på webbplatsen sluta att fungera. De flesta webbplatser använder kakor för att förbättra användbarheten. Kakor kan inte skada dina filer eller öka risken för virus på din dator.

Spårande kakor används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen. Dessa kakor hjälper till att ge information om mätvärden som antalet besökare, avvisningsfrekvens, trafikkälla, etc. Dessa hör till kategorin funktionella kakor.

Som användare har du möjlighet att ställa in om du vill att kakor ska få sparas automatiskt i din webbläsare, om du vill tillfrågas varje gång en kaka vill sparas eller om du vill att inga kakor ska sparas. Kakor används på många webbplatser, inte bara på val.ax, för att hålla reda på om webbläsaren har besökt webbplatsen tidigare och vilka val som då gjorts. Det görs en kontroll vid varje besök på webbplatsen om kakor finns lagrade i webbläsaren eller inte. Finns det inga lagrade kakor från webbplatsen sparar webbläsaren de kakor som finns på webbplatsen.

Kakor som används på val.ax

På val.ax används nödvändiga kakor och funktionella kakor.

Nödvändiga kakor

I ÅDAs webbplatspaket använder vi till exempel sessionskakor som är nödvändiga för att webbplatsen och dess tjänster skall fungera för dig. Sessionskaka är en typ av kaka som sparas tillfälligt på din dator under tiden du besöker vår webbplats och försvinner när webbläsaren stängs ner.

Nödvändiga kakor kan användaren inte ta ur bruk.

Sessionskakor

has_js Sparar om användaren har javascript aktiverat.

SERVERID Sparar vilken server som ska hantera förfrågningen.

Funktionella kakor

Alla kakor är inte nödvändiga. Syftet med icke-nödvändiga kakor är att samla in information om ditt beteende eller dina preferenser utan att det finns ett specifikt behov.

Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi anonym besöksstatistik på sidorna och kan analysera webbplatsen med hjälp av webbstatistikverktyget Matomo, men även för att ge besökaren tillgång till exempelvis Talande webb och översättning via Google Translate.

Permanenta kakor

Matomo

_pk_ref.  (6 months) – sparar vilken refererande webbplats besökaren kommer från
_pk_ses, _pk_cvar, _pk_hsr (30 min) – sparar information som berör det aktuella webbplatsbesöket

Google Translate

googtrans (session) – sparar användarens språkval under sessionen så att översättningsfunktionen förblir aktiv även om man navigerar vidare inom webbplatsen

Talande webb – talande webb är en funktion från Browsealoud.

Uppdaterad information om kakor från Browsealoud

Hitta och ta bort kakor

Webbläsare är olika. Leta i hjälpfunktionen i din webbläsare för information om hur du ändrar inställningarna för kakor. Du kan själv radera alla kakor från din hårddisk. Det gör du i din webbläsares inställningar.

Du kan också använda knappen Inställningar för kakor på den här sidan för att dra tillbaka ditt samtycke.

Kontakt

Specifika frågor om denna policy kan skickas till valinfo@regeringen.ax.